Uitstekende wijn van Nederlandse bodem wordt geproduceerd door Hoeve Nekum in het Jekerdal. Zelfs beroemde druiven uit de Bourgogne zoals de pinot noir, groeien er zeer goed. Het Jekerdal is het oudste wijnbouwgebied van Nederland. Dit komt vooral door het gunstige microklimaat: het weer in dit dal is het warmst en droogst van Zuid -Limburg. Hoeve Nekum verbouwt er haar wijn sinds 1988. Inmiddels produceren wij verschillende wijnen van 8 druivenrassen in onze wijngaarden.

De ligging van de wijngaarden

De wijngaarden van Hoeve Nekum bevinden zich op de steile zuid- en zuid-oost hellingen van de Louwberg. De hellingen hebben een stijgingspercentage tot 42%, en zijn voor een deel naar het zuiden gericht, wat ideaal is voor een perfecte rijping van de druiven. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen een natuurlijke neiging tot parelen (vorming van koolzuurgas belletjes), wat de wijnen een typisch fris en fruitig karakter geeft. Tevens zorgt de kalkrijke bodem voor een mineralige smaak.

De oogst van onze witte druiven

De oogst vindt plaats in september/oktober, waarbij de druiven machinaal geplukt worden. De oogstmachine trilt de druiven van de struiken. De druiven worden met een roestvrijstalen transportwagen naar de hoeve vervoerd. Daar worden ze met een moderne computergestuurde pers voorzichtig uitgeperst.

Oogst van onze blauwe druiven

De blauwe druiven worden op dezelfde manier geoogst als de witte druiven. De verwerking daarna is iets anders. Om rode wijn te maken moet het druivensap namelijk samen met de schillen gisten om de kleur uit de schillen te extraheren. De geoogste en ontsteelde druiven laten wij in roestvrijstalen kuipen gisten omdat de schillen steeds gaan drijven moeten enkele malen per dag de schillen ondergedompeld worden. Na 3 weken wordt de druivenpulp uitgeperst.

De verschillende druiven soorten van Hoeve Nekum

In de wijngaard zijn 8 verschillende soorten druiven aangeplant. De druiven worden bij de vinificatie (wijnproductie) apart verwerkt tot wijn waardoor we 10 verschillende wijnen kunnen produceren. De wijnen krijgen de naam van de druif die gebruikt is bij de productie. Op ons wijngoed groeien de volgende druiven:

  • Pinot Noir
  • Pinot Blanc
  • Auxerrois
  • Riesling
  • Gewürtztraminer
  • Rivaner
  • Solaris
  • Dakapo

Zo zijn de Pinot Noir en de Pinot Blanc beroemd om hun rode wijn en (droge) witte wijn.

Wijn kopen van wijngaarden in Maastricht

Hoeve Nekum bewijst dat er in Nederland uitstekende wijn van eigen bodem verkrijgbaar is. U kunt bij ons terecht voor witte wijn, rode wijn en rosé. U kunt de wijn online bestellen of kopen in onze winkel te Maastricht (Nekummerweg 31). De fysieke winkel is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur of op telefonische afspraak. Voor online bestellen geldt een minimum van een doos van 6 flessen. Als u een vraag heeft over onze wijn of over uw bestelling, kunt u een mail sturen naar info@hoevenekum.nl of het contactformulier invullen.

 

Heeft u nog vragen?

U kunt altijd contact met ons opnemen of uw vraag stellen via het contactformulier.

Contact